10 tips voor het kopen van een goede gebruikte auto

Zo koopt u een goede gebruikte auto

 

Het kopen van een tweedehands auto is niet heel ingewikkeld, maar om klassieke fouten en teleurstellingen te voorkomen moet u wel een aantal dingen weten. Lees hier de 10 tips van SPOTICAR voor het kopen van een goede tweedehands auto.

 

1 - Weet wat u nodig hebt

 

Neem rustig de tijd om te bedenken welk model u zoekt. Een gebruikte Renault Scénic diesel, een tweedehands Opel Corsa op benzine en een gebruikte DS 5 Hybrid 4 hebben maar weinig dingen gemeen. Hebt u vijf of zeven zitplaatsen nodig? Zoekt u een gezinsauto of een tweede auto voor uw huishouden? Kunt u uw uitstoot verminderen door een elektrische auto of een plug-in hybride te kopen?

 

Lees hierover ook onze andere artikelen:

 

Hoe kiest u een gebruikte auto?

Benzine of diesel, welke gebruikte auto moet ik kopen?

Elektrisch of hybride, welke gebruikte auto moet ik kopen?

 

2 - Bepaal uw budget

 

Wij adviseren u om eerst te bepalen wat u in totaal of per maand wilt uitgeven aan uw tweedehands auto en dan pas op zoek te gaan. Zo verspilt u geen tijd aan auto's die te duur zijn of niet aan uw eisen voldoen. Bedenk ook hoe u de auto gaat financieren: contant of met een klassieke lening? Als u graag na verloop van tijd weer eens in een andere auto rijdt, dan is leasen met de optie tot koop misschien een goed idee. Dat wordt tegenwoordig steeds populairder en blijkt voor een groeiend aantal consumenten een aantrekkelijke optie.

 

Lees hierover ook ons andere artikel: Hoe kan ik mijn gebruikte auto financieren?

 

3 - Weet ongeveer wat een auto waard is

 

Wilt u een goede koop doen, dan moet u de prijzen op de markt kennen. Neem de tijd om online de prijzen te vergelijken van de modellen gebruikte auto's die u zoekt. Dat onderhandelt bij aankoop ook makkelijker. Hebt u een auto in te ruilen, onderzoek dan ook wat deze ongeveer waard is.

 

Lees hierover ook ons andere artikel: Hoeveel is mijn auto waard?

 

4 - Controleer de gebruikte auto op de belangrijke punten

 

De algehele staat van de auto moet grondig worden geïnspecteerd, en dus niet alleen door er even naar te kijken. Er mag u niets ontgaan. Controleer of de volledige uitrusting naar behoren werkt, of er zich tijdens het rijden geen problemen voordoen en of er niets ontbreekt. Wees kritisch op de buitenkant en het interieur. Ga na of de auto nooit bij een ernstig ongeluk betrokken is geweest.

 

5 - Maak een proefrit

 

Waar u een gebruikte auto ook koopt, u mag altijd eerst een proefrit maken. Benut die proefrit om te kijken of de auto goed rijdt en ook goed bij u past.

 

Controleer of:

 

 • de motor of de aandrijving van de auto geen abnormale geluiden maakt,
 • de koppeling geen tekenen van slijtage vertoont,
 • de auto soepel schakelt,
 • er niet abnormaal veel rook of afwijkend gekleurde rook uit de uitlaat komt,
 • er op het dashboard geen waarschuwingslampjes branden,
 • en of er geen zichtbare lekkage van olie of water aanwezig is.

 

6 - Stel vragen, meer vragen en nog meer vragen

 

 • Wat is de kilometerstand van de auto? Vergelijk deze met de teller en het onderhoudsboekje.
 • Hoe is de auto in het verleden gebruikt?
 • Heeft de auto ongelukken gehad of is hij gerepareerd?
 • Van wanneer dateert het laatste onderhoud?
 • Waarom verkoopt u deze auto?
 • Kan er over de prijs worden onderhandeld?
 • Enz…

 

7 - Regel tijdig de administratieve formaliteiten

 

Bij aankoop van een auto moet u altijd administratieve formaliteiten afhandelen en documenten regelen: kentekenbewijs, vrijwaringsbewijs, onderhoudsboekje, eventueel de APK enz. Zorg dat u niets vergeet en dat u er op tijd aan begint.

 

Lees hierover ook ons andere artikel: Welke documenten hebt u nodig bij het kopen van een gebruikte auto?

 

8 - Bedenk dat u geen nieuwe auto koopt

 

Een tweedehands auto is per definitie al eerder gebruikt. Er kunnen dus al snel mechanische problemen ontstaan, met de bijbehorende reparatiekosten. Daarom is de auto natuurlijk ook goedkoper, maar het is wel iets om in uw achterhoofd te houden. Ook omdat u geen volledige zekerheid krijgt over de echte staat van de gebruikte auto, tenzij u hem bij een merkdealer koopt.

 

9 - Neem de tijd om uw gebruikte auto te kiezen

 

Haast u niet. Voor zo'n grote aankoop (qua tijd en geld) moet u voldoende tijd nemen om te zoeken, te onderzoeken en na te denken. Hebt u dan uiteindelijk voor een hele mooie prijs de gebruikte Fiat 500 of Volkswagen Golf van uw dromen gevonden en lijkt hij ook nog eens in een prachtige staat te verkeren? Neem dan een paar dagen de tijd om hem met andere auto's te vergelijken, wat onderzoek te doen en om uw besluit goed te overwegen.

 

10 - Koop uw gebruikte auto bij SPOTICAR

 

SPOTICAR is een netwerk van 400 merkdealers waar u tot 24 maanden garantie krijgt, 24 uur per dag en zeven dagen per week ondersteuning bij pech en bovendien de zekerheid van "niet goed, dan een andere auto". Koopt u een gebruikte auto bij een van de aangesloten dealers, dan kiest u voor zekerheid en vertrouwen.

SPOTICAR
SPOTICAR
Financieel gezien is het kopen van een gebruikte auto vaak aantrekkelijker dan het kopen van een nieuwe, als u tenminste een aantal valkuilen weet te omzeilen. Lees hier de 10 tips van SPOTICAR voor een goede koop.
SPOTICAR OCCASIONS